понеделник, 8 април 2013 г.

7 правила как никога да не изгубим ентусиазма си


Той е този, който ни кара да се чувстваме живи. Той ни помага да сме млади, дори като остареем. Той радва хората около нас. Той връща оптимизма ни и е нашите розови очила.

Него, често се опитват да ни го отнемат – ежедневните битови проблеми, забавянето на очакваните неща, проблемите в личен план, скуката и какви ли още не външни и вътрешно душевни фактори.

Затова трябва да има строго определени правила, които да спазваме, за да си задържим така жизнено важния ни ентусиазъм:

- Да бъдем социални – колкото се може по – рядко да оставаме сами, да комуникираме, да слушаме и да ни слушат. Всеки човек е ценен, от всеки има какво да научим и от всеки трябва да очакваме, че може да ни вдъхнови.

- Да се усмихваме – дори когато не ни е до усмивки. Да се сещаме за нещо, което преди ни е усмихвало. Нека се усмихнем на него. С усмивка изглеждаме уверени и по – лесно ще се преборим с недоброжелателя, който се опитва да ни вземе ентусиазма.

- Да се интересуваме от всичко – от различни жанрове книги, различни категории публикации, филми със странен произход, екстремни преживявания, опера, нощен живот, афиши за цирк, странни събития на нови места и когато е възможно пътувания – много пътувания – дори до съседния квартал. Не трябва да отричаме нищо. Никога не знаеш от къде ще излезе вдъхновението.

- Да се състезаваме – победата събужда ентусиазма. Всеки ден нови и нови състезания – с градския транспорт, със спуканата гума, с администрацията, в офиса, в компанията, със самите себе си.

- Да не се взимаме на сериозно – самоиронията води до качествен ентусиазъм, липса на чувство за хумор – просто до материализъм. Материализмът до алчност. Алчността до … смачкване на всичко, написано по – горе.

- Да се раздаваме – Да не пестим енергия и средства да радваме другите. Няма нищо по – ентусиазиращо от създаването на положителни емоции в хората около нас. Това са малките усилия за големите приятелства.

- Да не се разочароваме – трудно е и почти няма как да се предпазим, тъй като не зависи само от нас, но ако го приемем като малка загуба в голямото състезание, и начало на ново малко състезание – нещата изглеждат различно.

Не може да бъдем ентусиасти, ако не сме оптимисти. Мислете положително! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар